Het boek

Het boek Kinderen van de oorlog is geschreven door ons voor ons 'Profielwerkstuk', een werkstuk waarin wij de kennis die wij hebben opgedaan op onze middelbare school (O.R.S. Lek en Linge) moeten toepassen. In totaal moet elke leerling zo'n 80 uur spenderen aan dit werkstuk. Wij zitten opgeteld zo rond de 240 uur. Inderdaad, dat is 80 uur meer dan benodigd, maar dat maakte ons niet uit. We zijn trots met wat we bereikt hebben. Ons eindcijfer voor al dit werk dat doet ons er niet zo toe. Wat dit hele project voor ons zo mooi heeft gemaakt, is dat wij iets hebben kunnen betekenen voor vier ouderen die in een verzorgingstehuis te Utrecht wonen. Deze vier mensen namen de tijd om met ons aan tafel te gaan zitten en ons alles te vertellen over wat zij zich konden herinneren over de Tweede Wereldoorlog. Hier en daar een glimlach en een traan, maar bovenal geluk, omdat zij hun verhalen kwijt konden aan geïnteresseerde jongeren.

We wisten dat dit het onderwerp voor ons profielwerkstuk moest worden, omdat wij vonden dat verhalen over de Tweede Wereldoorlog te weinig worden gedeeld. Als mensen het al vertellen, blijft dit vaak alleen binnen de familie. De meeste ouderen hebben dit echter achtergelaten, en spreken er niet over. Dat vinden wij jammer. De laatste generatie die deze oorlog bewust meemaakte is al flink aan het krimpen. Waar deze mensen overlijden, verdwijnen hun weinig vertelde verhalen met hen.  

Door deze verhalen te combineren en op te schrijven vanuit de ogen van één personage, proberen wij aan de huidige, en komende generaties duidelijk te maken hoe het leven in de oorlog was. Het is belangrijk dat de jongere generaties deze verhalen kennen. Iedereen kent de uitspraak "nooit meer zo'n oorlog". Kijk om je heen, wat is er na 70 jaar nou echt veranderd? Wim de Rijk, een van de geïnterviewde ouderen, gaf ons een aantal mooie citaten mee, die op een enge manier toepasselijk zijn op zowel de Tweede Wereldoorlog, als op vandaag de dag.

Het verhaal speelt zich af door de ogen van Dirk, een jongen die acht jaar is op het moment dat de oorlog uitbreekt. In het boek wordt je als lezer meegesleept in de avonturen van Dirk, maar krijg je ook te maken met de negatieve kanten van de oorlog. Hoe zou jij een hongerwinter overleven?

Binnenkort zal ons manuscript aan de uitgever worden voorgelegd, en daarna wordt het hopelijk in vlot tempo uitgegeven. Ben je geïnteresseerd in ons boek? Stuur dan een mailtje naar het volgende e-mailadres:

thom-vermeulen@hotmail.com

Dan ontvang je van ons een mailtje met verdere informatie over het boek wanneer deze bij de uitgever ligt.